Blog van Peter Linders over innovatie in de bouwsector

Beren bestaan die dan?

Komt mijn dochter Reneetje naar mij toe en vraagt of beren echt of alleen in sprookjes bestaan? Zij is overigens dezelfde die onlangs aan haar moeder vroeg of ze nog wel buiten kan spelen als haar mobiel nog slechts 18% aangeeft.

Ik vertel haar serieus dat in de bouwindustrie  vaak beren op de weg worden gezien.  Innoveren naar een passend Nul op de Meter aanbod is immers verre van vanzelfsprekend.
 

Aanbieders moeten woningen meer gaan zien als een platform waarop je een propositie modelleert. Dit vraagt wel om een andere design methodiek. Bij de ontwikkeling van de Tata Nano, een auto van €1700 is bijvoorbeeld Frugal Engeneering, met zo min mogelijk middelen een beter product ontwikkelen, toegepast. Zo’n uitgangspunt zou kunnen betekenen dat je een nieuwe woningupdate naar Nul op de Meter moet bedenken. Het referentiekader van wat je weet loslaten. Vooral geloven dat er ergens ter wereld oplossingen op de plank liggen. Misschien vanuit andere sectoren of met andere toepassingen?

In principe staat deze vorm van ontwikkelen aan de basis van het succes van familie Van der Leegte die met hun Brabantse multinational VDL Groep in Borne auto’s produceert. Vol trots vertelde directeur Hans Sanders hoe VDL Groep heel vernieuwend heeft gekeken naar het inrichten van een platform in de Limburgse fabrieken met nieuwe fabrikanten en leveranciers van deelcomponenten. Het platform bepaald het succes van de propositie en opschaalbaarheid, waarna beschikbaarheid, betaalbaarheid en betrouwbaarheid een logisch gevolg zijn. In deze wereld veel minder beren op de innovatieroute.

Misschien als Reneetje haar mobieltje niet meer hoeft op te laden om buiten te spelen, zijn de beren die ik in de bouwindustrie nu nog zie verheven tot een sprookje…

door: Peter Linders
Kwartiermaker voor Platform 31, Huren met Energie en aangehaakt bij Spark Campus