Interreg project DEMI MORE

INTERREG PROJECT DEMI MORE

Groene energie en energie-besparing bij monumentale en beeldbepalende gebouwen.

 
Aanleiding:
Noord-Brabant en Vlaanderen voorzien momenteel onvoldoende in het stimuleren van energie besparing en energie opwekking. Het aandeel groene energie ligt in beide regio’s   onder het 2020 doel. Er is duurzame energie van zon, wind en biomassa in overvloed. Technisch kan deze groene energie goed geoogst worden. Cruciaal voor het realiseren van duurzame oplossingen is een integrale aanpak. Het verbinden van techniek, wijze van organiseren en de financiering zijn daarbij doorslaggevend voor het succes.

Probleemstelling:
Bestaande bebouwing zorgt voor een belangrijk deel van de CO2 uitstoot en zeker de vaak niet (goed) geisoleerde cultuur-historisch monumentale en beeldbepalende gebouwen in Noord-Brabant en Vlaanderen zijn een belangrijke “vervuiler”. Niet alleen van leegstaande of leegkomende gebouwen, maar ook bij in gebruik zijnde gebouwen vormt de exploitatie een probleem. In het kader van de gewenste terugdringing van de CO2-uitstoot en om de exploitatiekosten op een acceptabel niveau te kunnen houden is innovatie op het gebied van energiebesparing en groene energie gewenst en noodzakelijk. Dat is niet eenvoudig, omdat daarbij rekening dient te worden gehouden met de cultuur-historische waarden van de complexen

Beleidscontext:
De komende decennia zal er een transitie plaatsvinden naar een duurzame gebouwde omgeving. Gebouwen en gebieden worden duurzaam ontwikkeld. Ketens (water, energie, afval, materialen) worden gesloten, duurzame gebouwen worden energieleverend. De energievoorziening gaat op zijn kop: van centrale fossiele bronnen naar decentrale verspreide en fluctuerende duurzame bronnen.
De strategie van EUROPA 2020, de langetermijnstrategie van de Europese Unie, is gericht op   een sterke en duurzame economie met veel werkgelegenheid. Deze strategie bouwt voort op de Lissabonstrategie en moet ervoor zorgen dat de Europese economie zich ontwikkelt tot een zeer concurrerende, sociale en groene markteconomie. De C02-uitstoot dient drastisch te worden teruggedrongen.

In de Agenda van Brabant wordt de ambitie beschreven dat Noord-Brabant tot de top van de kennis- en innovatie regio’s gaat behoren in Europa. Een aantrekkelijk leef- en vestigingsklimaat is een belangrijke voorwaarde om dit te bereiken. Ruimte, economie en cultuur behoren tot de speerpunten van het provinciaal beleid. Behoud van gebouwd erfgoed is onderdeel van deze ambitie.
Oproep:
Vanuit Spark Campus ben ik verbonden aan de expertgroep van dit project.
Daarvoor doe ik een beroep op mijn netwerk en experts en betrokkenen daarbuiten die ervaring hebben met verduurzaming en energiebesparende innovatie met monumenten en beeldbepalende gebouwen.

Wij zitten nu in een verkennende fase. Dit project loopt tot eind 2018.

Hieronder kunt u uw gegevens achterlaten indien u een bijdrage en ondersteuning wenst te verlenen aan dit project. Ik zal dan met u in contact treden hierover.

Alvast bedankt voor de connectie.

Peter Linders

p.s. uw bijdrage is niet declarabel