Blog Peter Linders | In Brabant is credo niet zeuren maar poetsen.

In Brabant is credo niet zeuren maar poetsen.

In bijna een recordtijd hebben maar liefst 111 partijen in de bouw, corporatiewereld, toeleveranciers en gemeenten zich achter de Stroomversnelling Brabant geschaard. Met het ondertekenen van de zogenoemde Brabant Deal staan ze aan de lat gezamenlijk  de komende  twee jaar 1000 woningen Nul op de Meter te maken. Peter Linders, kwartiermaker snapt die voortvarendheid wel.  “In Brabant houden we niet zo van theoretisch gezever en ellenlange plannenmakerij. Hier heerst de cultuur van ‘niet zeuren maar poetsen.”


Regelmatig krijg ik de vraag voorgelegd ‘waarom gaat Brabant zo snel.?’ Of ‘ wat is de grote truc daar in het Zuiden?’ Vooropgesteld het is alle behalve een truc of kunstje. Het antwoord zit het in een aantal elementen. Cultuur, urgentie, lef, momentum én roeptoeteren. In Brabant houden we niet zo van theoretisch gezever en ellenlange plannenmakerij. Hier heerst de cultuur van ‘niet zeuren maar poetsen’. Brabants meest dynamische ondernemer Wim van de Leegte heeft zelfs in zijn fabrieken, de PSV vlaggen verrijkt met spreuken zoals ‘niet zeuren maar lassen’. Van hoog tot laag zeggen zijn mensen in Eindhoven bij het aangaan van overnames en slimme samenwerkingen, ‘het moet passen anders nie.’ Daarbij verweven wij Brabo’s cultuur van vreugde en zaligheid met het zakendoen.  Denkt het westen dat we Carnaval aan het vieren zijn? Onder het genot van een pint en veel leut worden rond die periode de grootste zaken gedaan.

Cultuur en urgentie leidt tot aanpakkers en lefgozers (m/v). Lef leidt tot ambities en momentum. De simpele rekensom dat, wil je de bestaande woningvoorraad in 2050 energieneutraal hebben, je daarvoor op zeker moment 100 woningen per dag moet aanpakken legt de lat hoog. Maar wat heeft in Brabant nu geleid tot de grote Nul op de Meter deal? In dit geval een combinatie van lef, ambitie en aanpakken. Echter, zonder oploopjes en het roeptoeteren hadden we nooit in zes maanden 111 marktpartijen zo close bij elkaar kunnen brengen.

Dat het roeptoeteren ook inhoud heeft zal de komende jaren moeten blijken. Ik denk echter dat het een onomkeerbaar proces is en dat we met elkaar aan het begin staan van een grote systeemverandering binnen de bouwsector. Met onze niet zeuren maar poetsen-mentaliteit zijn we al hard op weg.

Peter Linders is als kwartiermaker en marktontwikkelaar actief binnen de Brabantse Deal Nul op de Meter, voor o.a. Platform 31 en Spark Campus