Tinderen in de bouw | Nulopdemeter in Stroomversnelling Brabant

Tinderen in de bouw

We zitten in Noord-Brabant midden in dé marktontwikkeling van de eeuw. Maar liefst 111 partijen uit de provincie en van een beetje daarbuiten zijn aan één tafel aangeschoven.  Allemaal met dezelfde ambitie, namelijk om de bestaande woningvoorraad onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen.  Inderdaad hard core Nul op de Meter. Om dit te bewerkstellingen is uiteindelijk een systeemverandering in de bouwindustrie nodig. Maar het begint natuurlijk bij het matchen van vraag en aanbod. En dat vindt de sector toch nog waanzinnig moeilijk.

Door: Peter Linders

Ik vergelijk de fase waarin we ons binnen de Brabantse Deal momenteel bevinden een beetje met Nederlands meest populaire televisieprogramma ‘Boer zoekt Vrouw’. Aan de ene kant hebben we onwennige woningboeren.  Zij hebben energieslurpende, tochtige en visueel onaantrekkelijke woningen. Aan de andere kant hebben we de woningboerinnen. Bouwers, propositieontwikkelaars en toeleveranciers die verleidingsrituelen bedenken om uiteindelijk de ultieme match te maken met de woningboer te maken.  

Onlangs heb ik dit proces tot de ‘Tinderfase’ omgedoopt. U kent Tinder vast wel. De relatieapp waar je door middel van naar links of rechtsvegen op het scherm iemand tot potentieel relatiemateriaal bestempelt of naar de prullenbak verwijst. Maar door deze metafoor lijkt er wel een proactieve houding te ontstaan om elkaar beter te begrijpen. Plotsklaps wordt duidelijker waar de behoeftes liggen en welk aanbod beschikbaar is.

Na de algemene oproep en eerste selectie, zijn partijen aan elkaar gaan proeven, aftasten en speeddaten. Het wachten is nog op het logeren, mee-eten en knuffelen. Dat is echter slechts een kwestie van tijd. En uiteindelijk vinden duizenden nul op de meter theemutsen, duizenden tochtige energieslurpende woonpaleisjes.

Peter Linders is als kwartiermaker en marktontwikkelaar actief binnen de Brabantse Deal Nul op de Meter, voor o.a. Platform 31 en Spark Campus