The Internet of Things sluipt met turbosnelheid bouwsector in...

The Internet of Things sluipt met
turbosnelheid bouwsector in...


In 1985 toonde visionair Chriet Titulaer in zijn TROS tv-programma ‘De Wondere Wereld’, een prototype fiets met daarop een mobiele computer en telefoon. Hij voorspelde dat we op niet al te lange termijn zelfs mobiel kunnen gaan bellen op de fiets. Het was een 1 april grap. Een paar jaar later registreerde documentaire maker Frans Bromet de gevleugelde uitspraken van een geïnterviewde die liever een brief schrijft dan een mobiele telefoon bezit.

We zijn ruim 25 jaar later en de chiptechnologie maakt het mogelijk om koelkasten, sloten, prullenbakken en bewegwijzeringsborden met smartphones en datacenters te verbinden. Deze ontwikkeling gaat een nieuw tijdperk inluiden. Met impact op onze veiligheid, welzijn, comfort en nieuwe businessmodellen. Mark van den Berg, expert Innovatie & Technologie bij KPN had het tijdens de 17e editie van Open Coffee Bouw op de Transformatie & Renovatiebeurs in ’s-Hertogenbosch over toepassingen in streekbussen, waarbij onverwachte geluiden op specifieke momenten van de dag een direct signaal naar de centrale geven. Vervolgens kan na ‘een kijkje’ in de bus ondersteuning worden ingeschakeld. Directeur KPN Internet of Things Erik Peeters zegt deze zomer al een landelijke dekking te bereiken. 

Bouwer BAM experimenteert momenteel al met Internet of Things in hun prestigieuze renovatieconcepten van de Stroomversnelling. Volgens innovatiemanager Dennis van Gogh worden hierdoor installaties niet alleen gemonitord maar ook onderhoudsvoorspellingen met behulp van deze nieuwe technologieën gedaan. Samsung heeft aangekondigd om koelkasten uit te rusten met een camera en een HD monitor. Niet alleen zijn daardoor verbindingen met grootgrutters te maken maar kan de invloed van apparatengebruik op energiekosten worden gestuurd. Dat moet toch enorm inspirerend zijn voor de traditionele deurfabrikanten? Fabrikanten en maakbedrijven moeten deze ontwikkelingen omarmen en zorgen dat ze hierdoor tot een hoger servicepeil komen. Innovatiemanagers van bouwers, corporaties en toeleveranciers gaan hiermee binnenkort op een IoT-workshop bij Spark Campus aan de slag.

Dat dit alles niet vrijblijvend is blijkt uit de huidige voorspelling dat er in 2020 meer dan 26 miljard apparaten met elkaar verbonden zijn. Dus nog 4 jaar en schilderbedrijven weten precies wanneer ze kozijnen moeten gaan schilderen en verffabrikanten daardoor hoe groot de markt gaat worden. En Nul op de Meter aanbieders zien hoe bewoners hun woningupdate waarderen.  Simpelweg door zoals Mark van den Berg het in ‘Jip en Janneke’ taal uitdrukt ‘het verbinden van domme dingen en spullen aan een slim netwerk’. Ik kan niet wachten.

Peter Linders
Kwartiermaker bij Platform 31, initiatiefnemer van OpenCoffeeBouw en aangesloten bij Spark Campus.